Казанлък


Казанлък е най-големият необластен град в страната. Простира се на площ от 634,8 кв.км. Известен е като Розовата долина на България. Сочен е за града на розите, художниците и тракийските царе. Първото селище на територията на днешния Казанлък възниква през неолита. Животът на селището продължава и през енеолита и бронзовата епоха.

Тракийският град Севтополис, носещ името на цар Севт Трети става столица на Одриското царство през 5-4 век пр.н.е. Днес този град се намира на дъното на язовир “Копринка”, който е разположен на около 7 км. западно от Казанлък. От това време археолозите са открили вече 12 гробници, начело с Казанлъшката, която дава великолепна представа за бита на траките.

Град Казанлък, който познаваме днес е възникнал през 19 век. Тогава Казанлък става център на розопроизводството в България, а казанлъшкото розово масло добива световна известност. Печели златни медали на изложения в Лондон, Филаделфия, Антверпен, Париж и Милано. Градът е бил известен и с производството на казанджийски изделия, аби и гайтани. Занаятите обаче западат след Освобождението, тъй като се губят огромните пазари на Османската империя.

Днес Казанлък има 82 855 души население. През 2004 г. при разкопки около града археологът проф. Георги Китов открива златната маска на Терес и бронзовата глава на Севт Трети. Благодарение на това велико откритие днес Казанлък се радва на огромен наплив от туристи.

Най-многобройни тук са представителите на източно православното християнство. Има пет православни църкви – “Рождество Христово”, “Свети Пророк Илия”, “Света Троица”, “Успение на Пресвета Богородица”, църквата при Девически манастир “Въведение Богородично”, както и катедрален храм “Свети Йоан Предтеча”.

Казанлък е известен и като град на калашниците. Там се намира военният завод “Арсенал”, в който се произвеждат прототипи на този автомат. Многопрофилната болница в града разполага с апаратура за лечение на инфаркт. В част от заведенията в централната градска част има безжичен достъп до интернет. Връзка със световната мрежа имат около 25 процента от жителите на града.

Магазините работят до към 19 ч., а в неделните дни всичко е затворено. Близо до Казанлък има частно летище, което обслужва предимно малки самолети. Най-близкото до града международно летище е на около 100 км. в Пловдив. Има два частни и един общински вестника. Местните радиостанции са две, като частното радио “Вис виталис” съществува повече от 15 години. Има и местна телевизия – “Прес ТВ”.

Казанлък може да се похвали с млад и проспериращ общински театър, който носи името на Любомир Кабакчиев – виден актьор, роден в Казанлък. Градът е символ на няколко традиционни празника и най-вече с този на розата. Провежда се всяка година от 1903-та насам, през първата неделя на юни. Специално за този празник в Казанлък всяка година идват туристи от Япония и Австралия. Тук се провеждат и Чудомировите празници, както и Дните на тракийската култура.